12 de febrer del 2018

Nicaragua: León i el nord


Viatge a Nicaragua

Ruta 2a part del viatge: El Nord: Estelí-Parque Miraflor-San Rafael del Norte-Matagalpa/León-Playa Jiquilillo-Las Peñitas
Dia 12: Parque Miraflor
Dia 13: San Rafael del Norte
Dia 14: Matagalpa
Dia 15, 16,17: León
Dia 18, 19: Playa Jiquilillo
Dia 20: Las Peñitas

León

León és l'altre ciutat colonial, la rival de Granada per la capitalitat de Nicaragua que acabarà amb compromís de Managua el 1856. És una ciutat d'estudiants, més enèrgica i lliberal que la seva rival, les nits són sorolloses i, si no penseu unir-vos a la festa, s'ha de vigilar que el vostre hotel no estigui a prop de cap bar. Ara bé, si hi ha una victòria del club local de beisbol Leones de León, totes les precaucions seran insuficients. A més a més sonen sirenes d'atac aeris cada dia a les 7 i el migdia. Preguntant ens van dir que són de quan León era el centre de producció de cotó de Nicaragua. Així la sirena de les 7 indicava el començament de la jornada laboral i la de les 12 la migdiada.

També destaca per ser una ciutat religiosa, hi ha més de 16 esglésies i amb una oferta cultural sorprenent pels seus menys de 200.000 habitants. León marca el principi de la zona tradicionalment revolucionària de Nicaragua i per endinsar-vos en la història convulsa i apassionant, una multitud de murals i el Museo de La Revolución us faran de guies.



Què fer a Léon?

Amb el sobrenom de “La Ciutat de les Esglésies”, n'hi ha moltes per descobrir i explorar, més enllà de la Basílica Catedral de la Asunción de León on està enterrat el poeta nicaragüenc Ruben Darío. Davant de la basílica, trobareu el Parque Ruben Darío on descansar i prendre alguna cosa mentres observem les escenes quotidianes que passen al nostre voltant. També davant del parc, trobareu el Museo de la Revolución, inoblidable. Només per passar per la porta un grup de gent gran et donen efusivament la benvinguda. Ells, els revolucionaris que van viure de primera mà la Revolució Sandinista, son els guies d'una visita apassionant.


Us portaran a caminar sobre la teulada i assenyalaran a les fotografies exposades les seves amistats i ells mateixos. També al voltant de l'església trobareu moltes parades de menjar pel carrer, una opció més que recomanable per continuar descobrint els nombrosos murals que hi ha per tota ciutat. El museu més curiós és el Museo de Leyendas y Tradiciones, ple de figures de paper maixé explicant totes les vessants de la cultura popular, gegants i contes tradicionals. Però fins i tot aquí, no deixa de haver-hi una part política, perquè l'indret on es troba el museu és una antiga presó i cada cel·la és també un espai museístic on s'expliquen les tortures i els instruments utilitzats.


Finalment, no deixeu de visitar el Museo de Arte Fundación Ortiz Guardián, una extensa col·lecció d'art, potser la més important de Centreamèrica. L'exposició està situada en una casa d'estil Creol restaurada el 2000 i inclou alguns Picasso, Miró i Chagall, però la part realment interessant i novedosa és la dels artistes nicaragüencs i llatinoamericans.

Las Peñitas

Des de León les platges del Pacífic són molt accessibles. Per exemple, a només 20 minuts de León trobareu la platja paradisíaca de Las Peñitas. Ideal per relaxar-vos, menjar peix fresc. Nosaltres vàrem anar-hi cap al final del viatge per agafar forces per tornar. També s'hi pot fer surf i les onades més baixes en fan un entorn ideal pels principiants.



Volcano boarding en el Cerro Negro

El volcano boarding és un esport d'aventura que consisteix en baixar d'un volcà en un trineu. Es poden arribar a velocitats fins a 30 km/h. Curiosament, només es pot fer en un indret del món: al Cerro Negro. A León hi ha moltes agències que ofereixen diverses visites i us proporcionaran el material necessari: ulleres protectores, un mocador per tapar la boca, guants i una granota que us farà assemblar-vos a un lluitador de sumo. Tot això és imprescindible perquè el volcano boarding és un esport de risc però que ningú s'espanti ja que es pot frenar fàcilment.


El Nord

Si León i Granada fa anys que es troben a les guies de viatge, endinsar-vos al nord es surt de les zones més turístiques. Això no vol dir que hi hagi res a fer! Amb chicken bus podem descobrir pobles apassionants, on l'art pictòric és molt estès envoltades d'una natura privilegiada.

Estelí 

És una ciutat universitària i molt urbana, bastió dels sandinistes revolucionaris. Això es plasma en els múltiples murals. També un bon lloc on passar-hi un dia per provar el seus quesillos i visitar la Catedral. Això si el valor més segur són les muntanyes del voltant. Especialment l'Àrea Protegida Miraflor, mig reserva natural mig granges rurals.

No és facil d'accès però hi ha un chicken bus i la única opció d'allotjament és amb els locals. La zona ofereix molta varietat d'excursions i estades amb famílies locals. És important saber que alguns propietaris de granges fan pagar per passar per les seves propietats, no és gaire car però no està inclòs al preu de la caminada així que s'ha de portar efectiu. Anar amb guia és molt recomanable perquè els camins estan poc marcats, per apreciar la seva biodiversitat. En les tres zones climàtiques diferents hi ha cascades, 200 espècies d'orquídies i 307 ocells, plantacions de cafè, micos i moltes granges col·lectives.


Nosaltres vàrem escollir quedar-nos una nit per poder gaudir amb més temps d'una caminada i converses amb la família sobre la història de Nicaragua i les seves idees sobre les granges col·lectives i protecció mediambiental.

Tornant cap a Granada s'acaba un viatge on hem vist molt més del que pensàvem. Tot i tres setmanes molt intenses ens hem quedat amb les ganes de veure algunes zones, sobretot la costa Atlàntica i les Corn Islands. Però en fi, es deixen coses per visitar per estar segurs de tornar algun dia! A reveure!


Altres articles sobre Nicaragua de l'Aina:
_________________________________________________________________

El viatge de Colòmbia, fa 5 anys, va ser només un pròleg d'un nou trajecte personal. Vaig poder-hi tornar l'any següent, més tard descobrir el Sud-est asiàtic i el Japó i viure pel meu compte a Orient Mitjà. Poc a poc vaig escrivint el meu quadern de bitàcola. Ara, amb la meva família, tornem al continent americà per visitar Nicaragua. Ens uneix l'interès per viatjar de manera autònoma i descobrir espais que encara guarden la seva autenticitat. L'Aina ens explica el seu viatge a Nicaragua a Quaderns de bitàcola - Enric i Celia



T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law