30 d’agost del 2017

Visita a la presó Model de Barcelona


La presó La Model, un dels centres penitenciaris d'homes més conegut de Catalunya, ha tancat els seves portes després de 113 anys de funcionament. Situada al barri de l'Eixample Esquerre de Barcelona, entre els carrers Rosselló, Provença, Nicaragua i Entença ha ocupat des de 1932 l'extensió de dues illes de cases. Existeixen diverses raons per a què s'hagi decidit des de fa anys traslladar gradualment i progressivament als seus interns i treballadors a altres presons. Una d'elles -i la principal- és que actualment el lloc on es troba, que al 1932 (l'any que es va posar en funcionament) no estava tan urbanitzat, ha acabat quedant-se al cor de l'Eixample de Barcelona, un indret molt cèntric per una presó. A la vegada el propi centre es va anr quedant petit pel gran nombre de reclusos que hi havia, i les seves instal·lacions antigues. Amb 40 anys de petició veïnal per posar fi a La Model, el passat 8 de juny de 2017, després de traslladar l'últim pres que quedava, la presó va tancar les seves portes.


La Model ha tingut al llarg d'aquests anys un paper important en la història de la ciutat comtal. Després del seu tancament, des del 3 de juliol fins al 26 de novembre, l'edifici de la presó obre les portes als ciutadans que volen visitar el centre, a causa de la recent i -en principi- exposició temporal anomenada "113 anys, 13 Històries". L'exposició es centra en 13 històries de 13 reclusos famosos que han passat per la presó. A través de diversos espais que es poden visitar es mostra el que ha estat fins a l'actualitat el dia a dia dels presos. Es pot veure el panòptic, 3 galeries, el pati, el locutori i la paqueteria.



El panòptic: és el centre de control de la presó, des d'on es poden veure les 6 galeries que hi ha. A diferència dels centres de reclusió tradicionals, on els presos conviuen tots en un mateix espai, la Model es va organitzar en galeries. Així cadascuna d'elles tenia un tipus de reclusos amb característiques similars. La Model, amb una capacitat per allotjar a 800 reclusos com a màxim, va arribar a albergar a 12.745 interns a la fi de la Guerra Civil Espanyola.



Galeries 1, 4 i 5: Les galeries són passadissos amb cel·les, les habitacions on es allotjaven els reclusos, on normalment vivien 2 en cadascuna. Cada galeria funcionava de forma independent a les altres, així que els reclusos d'una altra galeria no podien veure's. En cada galeria es podia trobar serveis per ser autosuficients, com menjador, bugaderia, biblioteca, paqueteria o perruqueria.

La galeria número 5 és la més emblemàtica de la visita, on es troba l'exposició "113 anys 13 històries". L'exposició presenta 13 persones o col·lectius emblemàtics de la història de la presó i de la seva vinculació a Barcelona i el país. Cada un d'ells està associat a una època i context, com el president Companys, Ferrer Guàrdia, Puig Antich o "el Vaquilla". Sens dubte personatges que han format part de la història de la ciutat i que han destacat per la seva opció política o ideals. Val la pena visitar la presó només per veure amb els teus propis ulls un lloc tan simbòlic, on molts van passar els últims dies de la seva vida. No per el lloc el sí, sinó pel que ha representat en la vida d'aquestes persones.




El pati: al pati Central de la Model (hi ha un altre una mica més petit) hi ha un camp de bàsquet i de futbol on els reclusos podien passar el seu temps lliure fent esport. Des d'aquí es podia accedir a l'edifici on s'impartien tallers, a escola i al teatre.


Paqueteria: l'espai de paqueteria que es pot visitar (més actualment eren oficines) va ser el lloc on Puig Antich va ser executat amb el "garrote vil" el 2 de març del 1974. Aquest mètode va ser utilitzat durant molts anys per la dictadura franquista i aquesta execució va ser de les últimes que va tenir lloc a l'Estat Espanyol, ja que la pena de mort va ser abolida en 1978. Un focus cap al terra indica el lloc exacte on Salvador Puig Antich, un jove activista català de només 26 anys, va ser executat. Encara que no es pugui veure el lloc on Salvador seia en aquest moment fatal ni hi hagi cap fotografia que ho il·lustri, t'assegurem que si abans d'anar has llegit la història d'aquesta mort portada a terme pels franquistes o has vist la pel·lícula "Salvador (Puig Antich)", el lloc no et resultarà indiferent.



Per a les jornades de portes obertes gratuïtes de la junta Model cal registrar-se prèviament a la web de la Generalitat de Catalunya. Les visites són tots els dies de la setmana (de dilluns a dissabte) de 10:00 a 18:15 h. Aquestes són concertades i gratuïtes, per un màxim de 15 persones, i duren aproximadament una hora i mitja, en que cal seguir un recorregut marcat. Aquí pots veure un petit vídeo realitzat per betevé del que es pot visitar a la presó Model:


Ara només falta saber el futur de La Model. Pel moment, a l'entrada principal del recinte ja existeix un projecte de reinserció que ens sembla genial: es tracta de la venda d'articles, gairebé tots de cuina i amb un teixit a quadres típic català, realitzat a mà pels presos. Comprar qualsevol objecte que venguin és ajudar de cara a la seva emancipació laboral quan surtin de la presó, així que és una compra amb un valor social al darrera.


El futur ús municipal de l'edifici encara està per veure: es diu que en un principi es conservarà la part principal de la presó perquè els ciutadans puguin seguir visitant aquest edifici i conèixer una part de la història de la ciutat. També es diu que en el recinte es construirà una escola i potser un parc. De fet, des del 2009 ja existeix un Pla director de la transformació de la presó Model. Estarem atents amb curiositat per veure en què es converteix un lloc on s'han allotjat durant 113 anys milers de reclusos. No estaria malament que fos un lloc on noves generacions poguessin aprendre i jugar.

Fotografia de Google

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    3 comentaris :

    David. A ha dit...

    Interesante documento.
    Si por algo me apetecería visitar esta prisión, a parte de por al cercanía ya que soy de Barcelona, es por que imagino que las paredes deben estar repletas de mensajes, posiblemente la mayoría de baja catadura moral pero seguro que se puede encontrar algún otro de lo mas interesante. ¿ pudiste documentar esto ?

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola DA Galan! I tant! Com pots veure a l'article, hem inclòs una foto amb un "grafitti" d'algun reclús, però n'hi havien molts més. El millor és veure-ho amb els teus propis ulls. ;)

    Anònim ha dit...

    La de Puig Antich no va ser pas la darrera execució del feixisme. Des darreres van ser Txiki i Heinz Chez.

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law