16 d’agost del 2017

Cotlliure, un poble amb encant de la Catalunya Nord

Cotlliure, un bonic poble de Rosselló, té la fama (ben merescuda) de ser un imant per a artistes. Pintors i escriptors han gaudit de la seva calma i han immortalitzat el lloc, per això avui dia visitar-ho és una experiència visual magnífica: carrerons estrets, petites casetes de colors, barques de pescadors, una platja amb còdols i un far molt fotogènic formen part d'aquesta petita població de poc més de 3000 habitants que cada any rep més turistes.


Una mica d'història

La història d'aquesta petita localitat es remunta a l'any 673, quan va ser batejada com "Caucoliberis" pel rei visigot Wamba. Durant diversos segles va formar part d'un lloc amb una gran importància estratègica en constant disputa, i va arribar a pertànyer al Regne d'Aragó i de Mallorca entre els segles XII i XVII. Al 1659, a causa del Tractat dels Pirineus, Espanya va cedir el Rosselló a França i Cotlliure va passar a formar part de la “Catalunya Nord”. A principis del s.XX, Cotlliure es va convertir en el bressol del fauvisme, un moviment pictòric revolucionari en la seva època que va impulsar Henri Matisse. En 1939 va ser el lloc on va morir el poeta Antonio Machado, exiliat de la Guerra Civil Espanyola, la tomba de la qual es pot visitar en el cementiri de Cotlliure.

Què veure a Cotlliure

El casc històric de Cotlliure és realment petit, així que la seva visita es pot realitzar perfectament en sol dia, encara que és recomanable pernoctar almenys una nit per gaudir de la seva posta de sol i els seus carrerons tranquils a primera hora del matí, quan encara no han arribat els visitants.


Els racons més fotografiats i visitats de Cotlliure són: la platja Boramar, el port i l'església de Notre-Dame-des-Anges, amb un campanar la mar de fotogènic. Aquesta església a la vora del mar, entre tres platges, ha inspirat a grans figures de la pintura. És d'estil gòtic meridional i a l'interior destaca el retaule de l'altar major, del mestre català Josep Sunyer, d'estil barroc. Com a curiositat, val a dir que el campanar medieval era un far i la nau de l'església es va construir al segle XVII al costat d'aquest. Molt a prop del casc antic es troba la Chapelle St-Vincent, una petita ermita construïda a la roca.



A l'altre costat del port està el Château Royal (castell real). En el mateix lloc va haver-hi ja en el s.VII un castell visigot, encara que la construcció actual és del segle XIII, de quan va ser residència dels reis de Mallorca, després de diverses reformes. La seva visita és d'allò més recomanable, ja que el castell de Cotlliure va ser històricament un port important des dels temps dels fenicis, situat en un enclavament envejat per tots en aquella època. El millor de la visita són les vistes al mar i a Cotlliure, a més de poder imaginar algun episodi bèl·lic dels que defensaven el castell dels vaixells que atacaven des del mar.




El Fort Miradou amb les seves vistes al mar, i el Moré, la zona on es troba, un barri antic de pescadors de carrerons estrets i casetes de colors són una altra marca d'identitat de Cotlliure, amb racons amb encant on passejar amb calma cap al tard.

La tomba d'Antonio Machado és una altra de les raons per les quals molta gent visita Cotlliure. Es troba al cementiri del poble, en un lloc bastant cèntric. El conegut poeta espanyol republicà Antonio Machado va fugir de les tropes franquistes exiliant-se a Cotlliure. Va ser aquí on també va morir, al 1939. Cinc dies més tard de la seva mort, va morir també la seva mare, Ana Ruiz. Van ser enterrats junts en una tomba on avui dia sempre es poden veure flors fresques. Al costat de la tomba hi ha una bústia on deixar cartes, que recull la fundació Machado. A Cotlliure també es pot veure la casa Quintana, on el poeta va passar alguns dies, encara que solament des de fora.




Art a Cotlliure: el bressol del fauvisme

La petita localitat de Cotlliure és coneguda també per ser el bressol del fauvisme, un moviment pictòric revolucionari de principis del s.XX el precursor del qual va ser Henri Matisse. Durant l'estiu de 1905, ell i el seu amic André Derain van pintar a Cotlliure unes 300 obres pictòriques, tot un rècord! Així que des que van estar aquests gegants de la pintura, Cotlliure ha atret sempre a artistes, molts d'ells bastant influents, com Picasso o Dalí. Actualment, la brisa marina i l'ambient bohemi de d'aquesta petita localitat de costa segueix atraient a artistes de tot tipus i llocs. Només s'aha de fer un volt pels seus carrers per veure que el poble està ple de galeries d'art, amb obres molt originals.
El museu Peské és un dels llocs imprescindibles per als amants de l'art modern. Existeix una interessant visita guiada, anomenada “camí del fauvisme”, on es poden veure reproduccions de les obres de Matisse i Derain col·locades en el mateix lloc on van ser pintades.




Informació pràctica pel viatger

Ubicació:

Cotlliure es troba a la costa del sud de França, a uns 30 km de Perpinyà (Pirineus Orientals,) a la regió Llenguadoc-Rosselló. Està molt a prop de la frontera amb Espanya, a menys de 30 km de Portbou.

Com arribar:

- En cotxe: Des de Catalunya el més ràpid és anar per l'AP-7, si és possible utilitzant el sistema teletac per evitar cues. Quan passem la frontera, cal prendre la primera sortida en Li Boulou (num.43) cap a Argelès-sud-mer/Port-Vendres. Cotlliure es troba entre aquestes dues poblacions, a uns 25 minuts de l'autopista.
De Barcelona a Cotlliure hi han unes 2 hores amb cotxe. Una altra opció (si es té més temps) és anar per la costa, prenent la N-260 des de Figueres cap a Portbou, passant per Cerbere, Banyuls-sud-mer, fins a Cotlliure. Si escollim aquesta opció, gaudirem d'un dels paisatges més bonics que existeixen de la costa francesa.

- En tren: Cotlliure té estació de tren, encara que la connexió amb Catalunya és molt dolenta, ja que hi implica canviar de tren a Perpinyà. Des de Barcelona es triga unes 3h 30 min, depenent de les connexions que hi hagi aquest dia. Es pot consultar els horaris i preus en RENFE o SNCF.

- En bus: Per arribar a Cotlliure en aquest mitjà de transport suposaria prendre dos busos. Des de Barcelona es pot arribar en bus amb ALSA fins a Perpinyà (unes 3h). Des de Perpinyà s'ha d'agafar el bus nº400 fins a Cotlliure (1h).

- Avió: L'aeroport més proper es troba a 30 km de Perpinyà, però desafortunadament no existeixen vols directes des de Catalunya, així que descartaríem utilitzar aquest mitjà de transport.


*Nota: Més informació sobre Cotlliure a la web oficial de turisme de Sud de France.

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law