A qui li agradi el vi, li agradarà aquest país. Moldàvia, amb un tamany similar al de Catalunya però amb la meitat de la seva població, és el 7è productor mundial de vi. Moldàvia és encara un destí per explorar, amb molt pocs turistes, però això és perquè encara és per a molts desconeguda la fama internacional del país en el sector vinícola i el seu potencial turístic en aquest sentit. Nosaltres la vam descobrir fa poc i ens van endur una sorpresa molt agradable.
Moldàvia ha estat vinculada al vi des de l'època dels dacis, fa aproximadament uns 5000 anys, així que podem suposar que si alguna cosa saben fer bé els moldaus és el vi. El desenvolupament del sector vinícola però no ha estat un camí de roses... Va haver dues èpoques en que el vi va estar prohibit al país: la primera durant els tres segles en què els otomans van dominar Moldàvia (eren musulmans i no bevien vi), i la segona durant un any a finals dels vuitanta, quan Mikhaïl Gorbatxov també el va prohibir (tot i que no va fer el mateix amb el vodka).
Més recentment els successius embargaments que Vladimir Putin ha anat decretant com a càstig polític al país també han estat un important cop, però que han sabut transformar en oportunitat. Fins fa uns anys Rússia era el principal país consumidor del vi moldau, centrant la producció al gust rus on els vins amb major graduació tenen més sortida. Els embargaments han provocat que les bodegues hagin començat a ampliar el seu mercat a d'altres països i adaptat els seus productes al paladar occidental. En aquest sentit, any a any la qualitat dels vins moldaus millora i a un preu molt competent.
Bodegues Cricova
Cricova és considerat el millor celler del país. Visitar-lo és realitzar un viatge a una gran ciutat subterrània: 120 km de galeries amb una profunditat de fins a 100 m recorren les entranyes de la terra (actualment però "només" en utilitzen uns 70 km). A més de carrers i carrers de bótes i ampolles, també hi ha sales de tast, de col·leccions privades i fins i tot un cinema. La llegenda diu que el cosmonauta rus Iuri Gagarin s'hi va perdre i van tardar tres dies en trobar-lo (i no en les millors condicions).
A més de la producció pròpia, Cricova té una col·lecció de 1,3 milions d'ampolles d'arreu del món, algunes úniques. Diferents personalitats tenen també aquí la seva bodega privada: Putin, Merkel i John Kerry són alguns d'ells. El president rus va venir a celebrar aquí el seu 50è aniversari (té nassos que per altra banda no en permetés l'exportació al seu país) i, segons ens han explicat, el vi favorit d'Isabel II també és un Cricova.
La visita es realitza en un trenet que la pròpia bodega posa a disposició dels visitants amb guia inclòs que explica en aproximadament 1h i mitja les meravelles de la bodega i dels seus vins. En aquest tour enològic es fan varis parades, com la Cabernet Street o la Pinot Street, i s'explica la història, producció i bonances dels vins que elaboren. Posteriorment es convida al visitant a realitzar el tast d'alguns dels seus vins més representatius.
Ampolles de vi de més de 30 anys en els cellers Cricova |
Grans botes de vi en els passadissos dels cellers Cricova |
Ivet passejant entre les milers d'ampolles dels cellers Cricova |
Algunes de les col·leccions de vi més importants a Cricova |
Personalitats que han visitat en alguna ocasió els cellers Cricova |
Bodegues Milestii Mici
Però si les xifres de la reconeguda bodega de Cricova resulten exorbitants, les del celler de Milestii Mici són encara més impressionants. Aquesta bodega figura en el llibre Guinness dels Rècords amb els seus 200 quilòmetres d'avingudes subterrànies i la seva col·lecció de gairebé dos milions d'ampolles. És la més gran del món! Només cal dir que a l'entrada de les bodegues hi ha dues fonts amb motius vinícoles (ampolles i copes de vi): una de la qual brolla un líquid rosat i de l'altre brolla un líquid groc. Visitar-la és endinsar-se en una gran ciutat del vi i per a molts amants del vi es, segurament, el màxim paradís que existeix en la terra. Estar rodejat de milers d'ampolles i poder veure amb els teus propis ulls una col·lecció d'aquesta categoria és una experiència molt recomanable.
A diferència de Cricova, qui vulgui visitar Milestii Mici precisarà de cotxe propi per recórrer les seves galeries subterrànies. Anirà acompanyat d'un guia que l'anirà dirigint i donant les explicacions sobre la bodega. Al final de la visita també s'ofereix un tast de vins acompanyats en aquest cas de música en viu.
Curiosa font a l'exterior dels cellers Milestii Mici que convida a beure vi |
Certificat del rècord Guinness obtingut pels cellers Milestii Mici |
Botes de vi en un dels molts passadissos dels cellers Milestii Mici |
Altres bodegues
Tant els cellers de Cricova com els de Milestii Mici pertanyen a l'estat, però també hi ha bodegues privades que tenen vins molt bons, fets de manera més artesanal, com la de Purcari, una de les més antigues (existeix des del 1827) que es troba al sud de Chisinau, a la vora d'un llac artificial i que compta amb un hotel on allotjar-se. De fet, la seva producció no és gens menyspreable: un milió d'ampolles a l'any, així que tot i que no vam tenir oportunitat de tastar els seus vins, suposem que es deu tractar d'un vi molt bo.
A banda de les bodegues que hem nomenat i que són les de més producció al país, existeixen infinitat de petites bodegues que poden ser de molt interès per al viatger a qui li agradi el vi. El millor de tot és que es pot fer tast en moltes elles i comprar el vi al mateix productor. De fet, a Moldàvia és molt comú que la gent que viu a les zones rurals tinguin vinya i a s'elaborin a casa seva el seu propi vi per a consum propi. Per això, si coneixes gent local que faci vi o bé si et conviden a un tast, no deixis passar l'oportunitat. Segur que pots trobar una bona sorpresa i també tenir la oportunitat d'emportar-te un bon souvenir vinícola a casa.
T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada