7 de febrer del 2015

Els millors carnavals de Catalunya


ARTICLE ACTUALITZAT AL GENER DE 2020

Versión en español

Ja tens la teva disfressa? En uns dies arriba Carnaval!

El carnaval és possiblement la festa pagana que més persones celebren i gaudeixen arreu del món. A Catalunya se celebra sempre coincidint amb la lluna nova (el mes de febrer o bé començaments de març), de Dijous gras a Dimecres de cendra. En la festa, té vital importància l'arribada i el regnat del rei Carnestoltes i també l'enterrament de la sardina. Durant una setmana, la transgressió i la sàtira es fan els amos dels carrers, per on desfilen comparses i rues plenes de gent. Tothom pot disfressar-se i dir la seva, sempre que no travessi els límits establerts de la llei. Diguem que es dóna plena llibertat per expressar-se obertament tant a nivell d'indumentària com de pensament als carrers. Es tracta de moments de revolta controlada en què el món es posa momentàniament cap per avall i els excessos precedeixen els dejunis de la Quaresma.


carnaval Cataluña
Rua al carnaval de Lloret de Mar

L'origen del Carnaval


Alguns historiadors remunten els orígens del Carnaval en les festivitats de les antigues Sumèria i Egipte, fa més de 5000 anys. Posteriorment va prendre forma de bacanals en honor de Bacus a l'Imperi romà, déu del vi, i des d'allà es va expandir per arreu d'Europa. Se suposa que la paraula "carnaval" deriva del terme llatí "carnelevarium", que significava "treure la carn" i que es referia a la prohibició religiosa de menjar carn durant els quaranta dies que dura la quaresma.

A l'Edat medieval, tan inflexible pel que fa al compliment de les normes religioses i la persecució dels qui no les respectaven, va renéixer el carnaval tal i com l'entenem a dia d'avui. En aquesta època, es celebrava amb jocs, banquets, balls i diversions en general, amb molt menjar i molta beguda, amb l'objecte d'afrontar l'abstinència dels dies posteriors amb el cos ben enfortit i preparat. A l'època de la reconquesta ja era costum disfressar-se i gastar bromes a l'espai públic en determinats dies de l'any. Més tard, en diferents èpoques, van venir les prohibicions de les màscares o directament la prohibició de la celebració. Així ho va fer Franco l'any 1937, fent gairebé desaparèixer la festivitat a tot l'estat espanyol. Si bé en algunes poblacions se seguien celebrant mig d'amagat, els hi faltava la part més més essencial de la festa: la rauxa i la disbauxa. Va ser cap als anys 70 quan poc a poc molts municipis, amb la iniciativa popular -i la complicitat dels ajuntaments- van anar recuperant la festa en la seva vessant més transgressora. Ara, any rera any, és ser un dels moments més esperats dins el calendari municipal.

De festes de Carnaval hi ha gairebé a tots els municipis de Catalunya, a continuació en destaquem unes quantes:


1. Carnaval de Sitges

El Carnaval de Sitges comença amb un toc de sortida ben singular: l'"Arribo" de Dijous Gras, on s'acostuma repartir el Ban, un edicte d'articles burlescs que dicta el rei Carnestoltes. Després de l'"Arribo", el rei serà rebut per la Corporació municipal i farà el seu "predicot" (sermó) des del balcó de l'Ajuntament, acompanyat pels ministres del seu govern que engloben la disbauxa. A partir d'aquí el Carnestoltes pren el poder de la vila de sitges i inicia el seu breu regnat. Els moments més àlgids de la festa són les rues de la disbauxa del diumenge i de l'extermini del dimarts (festa local). A la primera, hi participen més de 50 carrosses i 3.500 persones, totes disfressades. La segona, el gran clàssic del carrer del Pecat, és encara més multitudinària que la primera. I per als més petits existeix la Rua infantil de diumenge. El Carnaval finalitza amb el dimecres de Cendra, quan se celebra l'enterrament de sa majestat Carnestoltes.


sitges
Rua a Sitges (foto de www.blogs.descobrir.cat)
Del 20 al 26 de febrer. Més informació a: www.sitges.cat


2. Carnaval de Torelló

El "Carnaval de terra endins", tal i com s'anomena el carnaval de Torelló, comença amb el cop d'estat del rei Carnestoltes, que habitualment té lloc una setmana abans de l'inici de la festa. A partir d'aquest moment, aquest nou rei de mentida pren el poder del govern i, després de fer el Ball del Banyut, comença una gran festa on participa tot el poble. Durant el carnaval de Torelló es fa una rua d'inversió de sexes que s'anomena "Rua de les Senyoretes i els Homenots" (els homes van disfressats de senyoretes i les noies de senyors), l'escenificació sexual del 'pullassu' i una rua de carrosses guarnides que reparteix premis en diferents categories.


El "pullasso" (foto de www.carnavaltorello.cat)

Però aquí no acaba pas tot! El diumenge encara hi ha temps pel carnaval infantil i l'enterrament de la sardina. És un no parar!

Del 20 al 26 de febrer. Més informació a www.carnavaltorello.cat

3. Carnaval de Solsona

Dins la història de la ciutat de Solsona, l’any 1971 és un any especial, doncs es recupera la festa del Carnaval després de molts anys d'haver estat prohibit. Aquell any un grup de joves van decidir, amb el suport de la població i de les autoritats locals, fer arribar de nou després de 35 anys el rei Carnestoltes, llegir un sermó crític i finalment cremar el ninot del rei el dimecres de cendra, com havia estat sempre la tradició, l'acte conegut com a enterrament de la sardina.

Segons diu una llegenda, antigament a Solsona van fer pujar un ruc al campanar de la Seu per a que es mengés les herbes que hi creixien. És per aquest motiu que cada dissabte i dilluns de Carnaval es penja un ase de peluix a la torre que ruixa el públic que hi ha sota amb aigua. També hi ha rues, desfilades i activitats com les enramades, passa-carrers on hi han Capgrossos i balls de gegants. Finalment, l’enterrament d’en Carnestoltes es fa a la plaça del Ruc.


Ball de gegants a Solsona (foto de www.visitpirineus.com)
Del 20 de febrer a l'1 de març. Més informació a www.carnavalsolsona.com

4. Carnaval de Tarragona

El Carnestoltes tarragoní se celebra amb múltiples actes paral·lels, com ara la Diada Gastronòmica del Xarró Tarragoní o la cursa d'andròmines, anomenada 'Baixada del pajaritu'. A la Rua de l'Artesania, la que es fa dissabte a la tarda/vespre, hi participen totes les comparses, i a la de diumenge, la de Lluïment, només és per les quinze millors comparses i les del Rei i la Reina, és a dir, disset en total, una elecció que es fa tenint en compte les disfresses de l'any anterior.

Com a curiositat, durant el segle XIX, el doctor Mistela era el personatge que acompanyava al rei Carnestoltes en el seu patiment final, el seu metge. Mentre els altres li receptaven coses estrafolàries, ell li feia passar el dolor amb l'alcohol. Ara, el diumenge de Carnaval, quan acaba la Rua de Lluïment, el doctor Mistela també apareix al balcó de l'Ajuntament al costat dels comparsers.


Rua a Tarragona (foto de www.tarragonaturisme.cat)
Del 15 al 25 de febrer. Més informació a: www.tarragona.cat


5. Carnaval de Vilanova i la Geltrú

El Carnaval de Vilanova, documentat l'any 1790, és un dels més antics que existeixen a Catalunya Durant tots aquests anys ha conservat elements únics com la "Merengada", una guerra de merengues on tothom acaba de color blanc, el Dijous Gras i l'"Arrivo "(el sermó satíric del rei Carnestoltes), (el divendres), la Nit de Mascarots (dissabte) i les famoses comparses i la guerra de caramels (el diumenge). L'enterrament de la sardina culmina amb una bona sardinada per a tot el poble.


Vilanova i la Geltrú - Comparsers
 Gent amb barretina catalana al carnaval de Vilanova i la Geltrú (foto de Wikimedia Commons)
Del 20 al 26 de febrer. Més informació a www.carnavaldevilanova.cat


6. Carnaval de Costa Brava Sud 

Les poblacions de costa Brava Sud, Blanes, Lloret i Tossa de Mar, s'uneixen per fer el Carnaval de la Costa Brava. En el cas de Lloret de Mar, el Carnestoltes arriba divendres i és rebut amb un sopar de mongetes i botifarra per a tothom que vagi disfressat. El punt àlgid de la festa és dissabte, amb la Rua, que prepara el terreny pel ball de les Dones. Les celebracions acaben el dimecres de Cendra amb l'enterrament de la Sardina, durant el qual és imprescindible anar vestit de dol rigorós i portar un ciri per acompanyar el seguici.

blanes
Rua al carnaval de Blanes (foto de www.blanes.cat)

Del 21 de febrer al 8 de març. Més informació a: www.blanes.cat
                                                                   www.lloret.cat
                                                                   www.tossademar.cat


Encara no t'has decidit a quin carnaval aniràs?
T'animem a visitar més d'un d'aquests municipis en aquest dies de rauxa i disbauxa i viure una festivitat ben singular!!!


11 comentaris :

Domingo ha dit...

Recomano el Carnaval de La Canonja, a Tarragona, aquests darrers anys començar a ser cada vegada més espectacular i es fa en Diumenge, per la qual cosa se pot anar a veure sense coincidir amb el de Tarragona.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Domingo! Moltes gràcies per la teva aportació! La tindrem molt en compte. Salutacions viatgeres! :)

Estefania ha dit...

Bon vespre!

Doncs estar clar que no cal anar al Brasil per gaudir d'un bon carnaval!!! dels que mencioneu aqui a Catalunya jo he estat al de Sitges i al de Vilanova... no es que sigui jo molt de carnavals pero ma germana va viure uns anys a Sitges i es clar no podiem deixar perdre l'ocasio de coneixe'ls i el cert es que no em van decepcionar!;-)

Una abracada i a gaudir de les festes!!

Estefania ha dit...

Disculpeu la foto en breu!! que amb la grip no crec hagues sortit gaire afavorida!!! ja!ja!ja!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Estefania! els carnavals són de les millors festes que hi han a Catalunya i val molt la pena veure qualsevol d'aquests (i segur que ens hem deixat molts més de bons). Per cert, que com més et diverteixes és disfressant-te! Que tinguis un bon carnaval aquest any!! Una abraçada!

Sandra ha dit...

Jo enguany he gaudit del Carnaval de Solsona, un dels més divertits i diferents, tot i que encara recordo amb enyorança l'any, quan era joveneta, que vaig anar a Sitges a la Rua de l'Extermini i la festa posterior!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Sandra! A la propera esperem visitar el de Solsona que, tot i que no el coneixem, ens han parlat molt i molt bé! El Carnaval és una de les millors festes de l'any sens dubte! :)

MariJo Elias ha dit...

A platja d'Aro hi ha molt d'ambient amb rua de carrosses i comparses espectaculars!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Marijo! Estem segurs d'això! Haurem d'ampliar els "millors carnavals de Catalunya" i afegir-ne després de tots els vostres comentaris. ;) Salutacions!

Josep Delemus ha dit...

Boooon dia! En tot cas aclarir que a Lloret hi ha dues rues exactament iguals: el dissabte com molt bé dieu i el diumenge a les 12 del migdia. Us hi esperem!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Josep! Gràcies per la informació, esperem poder anar! Salutacions viatgeres :)

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law