Sempre he volgut creuar l’oceà i anar-me’n lluny: Nova York, San Francisco, Canadà, Austràlia, Nova Zelanda... el problema d’aquests viatges és l’economia. Ja se sap, a banda del preu del bitllet d’avió després has de pensar en dormir i menjar i, ja que creues l’oceà, no t’hi estaràs només 5 dies... La cosa es complica si parlem de països de bon nivell econòmic, com els esmentats.
Però tranquil! Si ets dona, sàpigues que la Cameron Díaz i la Kate Winslet tenen una solució per a tu. I si ets home, tranquil també que el Jude Law i el Jack Black també t’ajudaran. Què tenen ells que no tinguem nosaltres (a banda de... ejem... ser guapus i rics)? La solució la trobareu en aquesta pel.lícula: “The Holiday”.
Si et fa mandra mirar-la (no saps el que et perds), la resumim ràpidament: intercanvi de cases. La idea és molt senzilla: jo vull anar allà i tu vols venir aquí, doncs ens posem d’acord, ens intercanviem la casa i llestos, ens estalviem una bonica despesa en hotels i ens estem de vacances la mar de bé, com si fóssim a casa nostra.
La veritat és que si viatges amb nens o en grup pot ser una opció molt més econòmica i més còmode que estar en un hotel o un alberg a la vegada que també pots conèixer més bé la ciutat i el país on t’allotges ja que surts dels circuits típicament turístics.
Aquesta idea de la pel.lícula no és nova però des de fa uns anys s’està posant de moda, ja sigui per la crisi o per les noves tecnologies, que ens permeten connectar més fàcilment amb les persones. Es clar que, als catalans, això ens fa una mica de respecte. No ens fiem de ningú (i no m’estranya, tal com està tot...). Qui sap si tornes de vacances i et trobes que t’han destrossat la casa o t’ho han robat tot... A banda que no tothom és propietari d’una casa per poder-la intercanviar.
Als primers us diem que “això” només passa aquí (sobretot el fet de robar, només cal veure les notícies). La gent “civilitzada” del nord fa anys que practica aquest tipus d’intercanvi i ho fa sense problemes, i pels segons, tranquils que hi ha opcions per a tothom! Aquí us en presentem de diferents.
Lloguers assequibles
Airbnb (https://www.airbnb.es) és una plataforma que va néixer fa cinc anys a San Francisco i ja compta amb més de 250.000 propietats, a 190 països i 31.000 ciutats diferents. La característica és que no negocies directament amb el propietari sinó que ho fas amb la plataforma. El registre és gratuït i la plataforma es queda una petita comissió per les reserves. D’altra banda, no necessites posar en lloguer la teva casa per registrar-te i reservar una casa. Existeix una gran varietat de preus de lloguer però en general resulten més assequibles que hotels o altres opcions. Les persones que han llogat una casa o apartament poden deixar comentaris per la qual cosa sempre pots llegir les valoracions que han fet altres persones abans de decidir-te a per un habitatge.
Fa un parell d’anys aquesta xarxa va patir una crisi de reputació molt important al donar-se a conèixer un cas on una propietària va veure com els llogaters li deixaven el pis totalment destrossat. A partir d’aleshores la plataforma va incrementar l’assegurança als propietaris i no s’ha tornat a produir cap cas similar a aquest.
També existeix una altra plataforma que funciona igual que aquesta: Wimdu (http://www.wimdu.es) amb més de 150.000 apartaments i bed & breakfast per tot el món.
Intercanvi de cases
Existeixen diferents plataformes i totes diuen que són la número 1. Nosaltres te’n senyalem dues: IntercambioCasas (http://www.intercambiocasas.com), versió en castellà de HomeExchange i que es considera la líder amb més de 44.000 ofertes a 155 països, i Home for Home (http://www.homeforhome.com), líder a Europa, amb més de 31.000 ofertes de 120 països i que també està en castellà.
Totes funcionen amb la mateixa filosofia: tu em deixes la teva casa i jo et deixo la meva de forma gratuïta. En aquest cas les persones registrades a la plataforma es posen en contacte directament per negociar l’intercanvi. Tot i que no existeix cap regla, el codi normatiu és lògic: tracta la casa on vas de la mateixa manera que tractaries la teva casa. Només has de registrar-te i buscar aquella casa que més s’adeqüi a les teves necessitats. Sempre et pots trobar amb sorpreses positives inesperades com la que Cameron Díaz i Kate Winslet tenen a la pel.lícula “The Holiday”...(i no dic res més.. està clar que si vols saber de què parlo hauràs de mirar la pel.li..)
Em deixes el sofà?
No ets propietari d’una casa i no la pots intercanviar ni llogar? No tens pasta per llogar una casa? doncs t’oferim la solució perfecta: el couchsurfing (https://www.couchsurfing.org). Es tracta d’un intercanvi de “sofàs” (couch en anglès) que es fa mentre el propietari està a la casa. La idea no és només prestar un llit o lloc on dormir sinó que va més enllà i es busca l’intercanvi cultural. El fet que el propietari estigui a la casa fa que aquest actuï com a amfitrió de manera que pugui ajudar-te a conèixer la ciutat, el país i la cultura que visites, a la vegada que la persona amfitriona també coneix la cultura de la persona que acull. Registrar-se a la plataforma és gratuït, només has de crear un perfil i descriure’t bé ja que és la teva targeta de presentació davant els possibles amfitrions o persones que acullis. Per més informació de com actuar i què has de tenir en compte pots visitar aquesta guia de consells en castellà.
Què, encara no t’has convençut? Creus que no és segur? que m’estafaran? Em destrossaran o robaran l’habitatge? I si ve a dormir un assassí en sèrie? Davant de tot això només podem donar uns consells bàsics:
- Llegir bé la normativa del funcionament de la plataforma. En cas de plataformes com airbnb, per exemple, totes les reserves les gestiona la plataforma per tant si el propietari ens demana de negociar directament millor no confiar en aquesta persona, sobretot si ens demana més diners!
- Veure bé totes les característiques de la casa i els comentaris que deixen les persones que s’hi han allotjat. Un consell lògic, si volem llogar o intercanviar una casa que ens agradi per no endur-nos sorpreses desagradables.
- Veure també les característiques i valoracions que es fan dels propietaris. En el cas del couchsurfing, això és essencial si no volem trobar-nos l’assassí en sèrie o el pesat que no ens deixa en pau. Podem veure les puntuacions i el vouching, que és un signe d’autenticitat i confiança que atorguen les persones a un amfitrió.
- Llançar-se!! Havent de pagar només el bitllet de transport, tens el món a les teves mans i un munt de llars que t’esperen per fer-te sentir com a casa.
T’hem presentat tres plataformes però n’hi ha moltes més. Què et semblen? Les has fet servir? En coneixes d’altres de millors? Deixa’ns el teu comentari i ajuda a altres viatgers a trobar la seva “home, sweet home” mentre viatgen!
Mentre jo vaig preparant les maletes.. a veure si em trobo el Jude Law a San Francisco...
Altres publicacions de la secció Webs i Apps:
- Un viatge "de pel.lícula", amb Movie Locations
- "Home, sweet home", ara també mentre viatges
- Què fer amb les fotos dels viatges
- Capturant imatges amb el mòbil (o no)
- Un viatge de novel.la: les rutes literàries
- Tinc gana, i ara què?
- Viatjant amb el mòbil: les millors apps (1ª part)
- Viatjant amb el mòbil: les millors apps (2a part)
- New York, New York...La ciutat dels musicals
- Instameet i instawalks, una altra forma de fer turisme a baix cost
- Homesitters i woofing, maneres alternatives de viatjar
5 comentaris :
Bona recopilació! És fabulós que surtin noves formes de viatjar per estalviar i poder viure un destí integrat amb la cultura i la seva gent :) Sempre he sigut molt fan del fenòmen couchsurfing i ara de l'intercanvi de cases. Gràcies pel post!
La meva germana i el seu home ja fa anys que ho fan amb els de "Intercambio de casas" i els hi va de meravella. Ja han estat dos cops a Nova York!!
Fins i tot, si es de menester, es deixen els cotxes!!!
Gràcies Roser i Mª Mercè!! la veritat és que avui en dia ens ho posen molt fàcil per viatjar, només cal recuperar una mica de confiança i d'educació i civisme i la resta surt sol.
Hola, en encontrado el artículo en internet y me ha parecido muy interesante y creo que me a lo mejor me podéis ayudar, estamos mirando casas para irnos de vacaciones en Suiza y he encontrado esta página, www.e-domizil.es, sabéis si funcionan bien y me puedo fiar?
Muchas gracias de antemano.
Un saludo y quedo a la espera de vuestra respuesta! :)
Hola Pablo, bienvenido a nuestro blog!
Lo siento pero me parece que no te podremos ser de mucha utilidad, nunca hemos probado la web que nos comentas. Hay decenas de webs de alquiler de casas, imposible conocerlas todas. Por su amplia cartera de casas, a primera vista parece una empresa consolidada pero no te podemos dar opinión. Te aconsejamos que mires valoraciones de otros clientes.
Saludos!
Publica un comentari a l'entrada