Definitivament, no estem de sort amb el transport en aquest viatge. Camí del sud al nostre meravellós cotxe japonès se li ha espatllat el canvi de marxes automàtic. En una jornada inacabable i a trenta per hora hem arribat com hem pogut a Tsetserleg, una petita ciutat de la Mongòlia central. Allà hem estat aturats dia i mig amb l’esperança que en el taller ens solucionessin el problema però tampoc hem estat de sort amb el mecànic. Sense poder fer la reparació ja ens vèiem tirats i canviant de plans però a darrera hora el vent se’ns ha girat de cara i des de l’agència ens han proporcionat un altre cotxe pel dia següent. En 18 hores ja teníem esperant-nos a la porta de l’hostal el vehicle que ens havien enviat des d’Ulan Bator, que està a unes 11-12 hores de conducció d'on érem. Un 10 per l’agència i la seva capacitat de reacció!
Hem canviat la comoditat del cotxe japonès per la fiabilitat d’un de rus que té més de 20 anys. És una mica tartana i, quan enganxa un sotrac ens recordem de les magnífiques suspensions del cotxe anterior... però si després de 20 anys continua funcionant, senyal que és un bon cotxe, no? ;-)
Amb cotxe “nou” i energies renovades després d’un parell de nits en un hostal amb un bon llit i dutxa (tot un luxe en aquest país) ens hem posat en marxa altre cop. Hem dedicat la segona setmana de ruta per conèixer el Gobi. Un lloc mític per nosaltres, d’aquells que escoltes parlar de petit i que sempre hem volgut veure amb els nostres propis ulls.
Una primera mirada i la nostra sorpresa ha estat comprovar la diversitat d’aquest desert. El més habitual quan a un li parlen de “desert” és que li vingui a la ment un paisatge de sorra i dunes: res més lluny de la realitat en aquest cas. Per als occidentals existeix un únic Gobi; els mongols, en canvi, n’identifiquen més de trenta diferents que abarquen hàbitats i paisatges ben diversos amb la planura àrida i resseca com a nexe d’unió. Junts cobreixen el terç sud del país.
Les condicions de vida aquí són més dures. Els camells substitueixen els cavalls i les cabres a les vaques i els iacs. Els gers ja no són tan habituals i pots recórrer kilòmetres i kilòmetres sense veure un sol animal o campament humà. Les temperatures oscil·len amb una gran amplitud tèrmica: durant aquests dies hem passat de suar la samarreta a portar tres capes de roba i dormir amb sac i dues mantes. Per acabar d’endurir aquestes condicions, en determinades zones poden passar anys sense rebre una gota de pluja mentre que en d’altres, de més abruptes, les esporàdiques pluges hivernals arriben fins i tot a crear llengües de gel que es mantenen fins ben entrat l’estiu.
La rutina d’aquests dies ha estat sempre la mateixa: matins d’entre quatre i sis hores de cotxe recorrent paisatges polsosos i tardes de visita a algun dels emblemàtics paratges que aquest desert té reservat al viatger que s’endinsa en ell. Bayanzag, Yolyn Am, Tsagaan Suvarga, Baga Gazryn Chuluu i Khongoryn Els són les sorpreses que el Gobi ens tenia preparades per a cadascun d’aquests dies.
Bayanzag o les Flaming Cliffs són unes muntanyes rocalloses que van situar Mongòlia en el mapa dels descobriments científics quan s’hi van localitzar a començaments del s. XX un dels jaciments de restes d’esquelets de dinosaures i ous fossilitzats més importants del món.
Yolyn Am són unes gorges que apareixen al mig del no res. Aquí és on durant l’hivern s’hi arriben a formar glaceres de fins a 10 metres d’alçada però que quan nosaltres hi vam anar ja s’havien transformat en rierols d’aigua fresca. Amb un microclima humit i fred impropi d’aquestes latituds, presenta una abundant vida salvatge que es manifesta sobretot amb les “pikas”, uns rosegadors tafaners i simpàtics barreja de ratolí i de conill d’índies.
Tsagaan Suvarga és un precipici que trenca abruptament des d’un altiplà i que presenta filons de roca de totes las variants cromàtiques possibles que van del groc al vermell. Les vistes són espectaculars.
També vam passar per Baga Gazryn Chuluu, curioses formacions de roca conglomerada que, si no fos pels gers ens recordaven molt a les muntanyes de Montserrat. Per major similitud, hi vam trobar les restes d’un antic monestir i una roca miraculosa amb un forat des d’on emanava aigua que curava els problemes de vista.
Ara bé, sense cap mena de dubte el lloc més espectacular de tots van ser les Khongoryn Els... Però aquestes ens les reservem per dintre d’un parell de dies. Fins la propera! :-)
12 comentaris :
Guau, quines fotos!
Tsagaan Suvarga impressionant! Té cops amagats aquest desert!
Je, je, definitivament no és el vostre viatge pel que fa al transport. Però pel que veig, val la pena patir una mica per després veure tot això. Tot està bé, el que bé acaba, no?
Dani
Hola Dani!
Sí, espectacular!
Tot està bé si bé acaba, però si no hi ha contratemps millor... ;-)
Gràcies pel comentari! Amb aquests paisatges és molt fàcil fer fotos!
Chicos, que fotos tan espectaculares. Me inspiran para meditar mucho, el hecho de un espacio tan grande tan vacío y tan lleno a su vez.
Hola Gema! El Gobi es uno de esos lugares en que la palabra infinito tiene mucho significado. Gracias por tu comentario!
Espectaculares paisajes. A mí también siempre me ha llamado la atención este lugar y espero poder ir pronto. Lo del coche, es una aventura más para contar tras llegar a casa ;) Saludos chicos
Apa, no pensava jo que el Gobi tingués aquesta diversitat de paisatges! Que maco que es veu!!
Hola Miryam! Sí, lo del coche fue una de tantas aventuras que nos pasaron en Mongolia, aunque allí es normal tener más de una, je je! Cuando te decidas a ir, no dudes en pregunatarnos! Saludos! :)
Hola Sandra! Realment el Gobi sorprèn, sempre l'hem associat a dunes i desert, però té molt més del que ens imaginem! :)
Hola,
quin país per descobrir i poc conegut!
Nosaltres estem preparant un viatge per Àssia i a poc a poc anem definint la ruta. Mongolia ja està a la llista.
Qué ens podeu recomanar de Mongolia segons la vostra experiència? Qué tal això de llogar cotxe? La gent? Quantsdies? etc. Qualsevol cosa ens serveix ;P
Gracies
Ares
Fuet-i-Mate
Hola Ares! Bé, podríem parlar llarg i estès, però resumint: nosaltres vam fer una ruta de 15 dies en 4x4 des de Ulan Bathor. ULAN BATHOR- AMARBAYASGALANT KHIID -
URAN TOGOO - N.P. KHOVSGOL NUUR - N.P. KHOVSGOL NUUR - MORON - SHINE IDER -THERKHIIN TSAGAAN NUUR (WHITE LAKE)- THERKHIIN TSAGAAN NUUR - TSERSERLEG- ORKHON VALLEY - TOVKHON KHIID - KARKHORIN (ERDENE ZUU) - MONGOL ELS - YOLYN AM - ULAN BATHOR- Vam llogar cotxe per a nosaltres sols, però compartir sempre surt més econòmic, és clar! Vam dormir en iurtes mongoles i un dia en tenda de campanya, el millor de tot: conèixer als nòmades, una gran experiència. Us recomanem molt aquesta destinació. :)
Hola de nou,
he anat llegint diversos blogs i guies per fer-nos una idea de la ruta per Mongolia. Veig que la majoria de gent fa el part del nord, el centre i algú s'endinsa més cap al sud, però gairebé ningú visita l'est i l'oest. Sabeu el perquè? També he llegit que el tema carreteres i comoditats durant el viatge amb cotxe són escasses, que tal conduir per allí? és fàcil perdre's? s'ha de tenir en compte la ruta per calcular gasolina i aquests coses, com passa a Argentina? Amb el carnet de conduir internacional, ja fem?
Ah, i tema econòmic, més o menys per dia? a l'estil motxiller, econòmic.
Perdoneu però us aniré molestant diversos dies fins que "tanquem" aquest país i passem al següent de la ruta jejeje
Us deixo el meu mail, que potser és més cómode per parlar. fuetimate@gmail.com
moltes gracies, com sempre!
Ares
Hola de nou Ares,
Bé de fet la raó bàsica de que tothom fa les mateixes zones és que la carretera no existeix pràcticament. Hi ha una carretera principal que desapareix a mida que et vas endinsant a la zona central i partir d'allà necessites saber bé el camí, per això us recomanem que llogueu cotxe amb conductor, ja ells són els que coneixen millor el camí camp a través. (nosaltres no vam veure clar lo de llogar cotxe, ho veiem desaconsellable perquè no hi ha gairebé senyalització). A això s'ha d'afegir que la velocitat del 4x4 o bé d'una furgoneta russa (aquesta última més antiga i incòmode però més fiable en quant a tenir pocs problemes tècnics) no arribarà en molts casos als 50 km/h degut a la orografia del terreny (anar més ràpid és impossible). Així que heu de comptar que podeu fer molts trajectes de moltes hores al dia en cotxe. Si llogueu cotxe per a vosaltres sols us pot costar uns 120€/dia. Si compartiu tant el cotxe com la furgoneta, obviament us costarà menys. Des de Ulan Bathor les mateixes agències fan grups amb els turistes que arriben. Esperem haver resolt els vostres dubtes!
Publica un comentari a l'entrada